Predstavljanje knjige "Lovostaj." Monike Herceg

U programu festivala Prvi prozak na vrh jezika predstavljamo četiri nove knjige pa tako i drugu zbirku Monike Herceg, "Lovostaj." za koju je autorica dobila nagradu Na vrh jezika.

S autoricom o knjizi govore kritičarka i urednica Dunja Ilić te urednik Kruno Lokotar. Dođite u četvrtak 13.6. u 20:30h u Pločnik, ponesite dobru volju i očekujte sjajnu književnost!

O knjizi:

Knjiga, podijeljena u tri točkama odijeljena bloka (prije nego zasebne cjeline), otvara čitav niz „velikih“ i „malih“ – ali zato ništa manje važnih – tema, u rasponu od majčinstva i osobne povijesti baštinjene iz prve knjige do nasilja nad ženama, diskriminacije u znanstvenoj zajednici te širenja područja borbe za žensku emancipaciju općenito. Autoričine su metafore precizne a slike konkretne; poetički prosede ove knjige pomno je promišljen i dosljedno proveden. Nad mitologijom pjesničkog subjekta i njegovog neskrivenog i dominantnog racija, kao tajne, ali referencijalno i citatno prisutne dobre čuvarice, bdiju figure kanonskih svjetskih pjesnikinja poput Szymborske ili Sylvije Plath. Ova je knjiga pisana kao magnet za metke upućene nježnim životinjama skrivenim negdje duboko u našim njedrima; njezinim čitanjem ta se sićušna bića čuva, njeguje. (Marko Pogačar)

Nakon „Početnih koordinata“, najnagrađivanije, ne samo prve zbirke poezije koja se pojavila kod nas, druga zbirka „Lovostaj.“ Monike Herceg ispunit će nova, visoko postavljena, očekivanja. „Lovostaj.“ nije slovostaj, dapače, Herceg je isporučila opsežnu i izdašnu zbirku. U lijepom naslovu krije se i ključno slavensko jat slovo, i mnoge njegove refleksije, jer ova zbirka reflektira i jezik i misao. Misaono se možda krije u olovostaj, jer ovo je zbirka koja inzistira na humanističkim i pacifističkim vrijednostima, također na ekološkim, u njoj se prepliću feminizam i znanost, antropologija i mitologija, i najčešće susreću u tijelu. (Kruno Lokotar)

O autorici:
Monika Herceg rođena je 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis Početne koordinate dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. godine i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i / ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvijenac izdan 2018. godine i medjunarodnom navradom Mostovi struge. Iste godine dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a rezultat je knjiga Lovostaj. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017. te nagradu Lapis Histriae 2019. za najbolju priču.
Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima. Član je uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca te istoimene biblioteke.
Studira fiziku na Sveučilištu u Rijeci. Mama je dvoje djece.