PREACH THE RIČ: Svi glazbenici zbog kojih je ovaj hip-hop festival događaj koji se ne propušta

Uz već najavljene headlinere Smoke Mardeljano i Frenkie, line-up PREACH THE RIČ festivala je zaista moćan te želimo predstaviti i ostatak glazbenika koji će nastupiti na Martinskoj.

Smoke Mardeljano

Jedan od najautentičnijih repera regionalne scene Smoke Mardeljano, pravim imenom Miloš Stojanović, drži temelje ovdašnjeg hip-hopa već dugi niz godina Prepoznatljiv je zahvaljujući svom uličnom stilu repanja i njegovanju stare škole. Srađivao je sa svjetskim imenima kao što su Kool G Rap, Keith Murray, Rockness monstah i brojnim regionalnim muzičarima, kao što su Ajs Nigrutin, Haze, Prti Bee Gee, Struka i Bvana. O Mardeljanu je 2016. godine snimljena i biografija u obliku filma naziva “Ja repujem – Smoke Mardeljano”.

DJ Phat Phillie

DJ Phat Phillie ključno je ime domaće Hip-Hop scene, on je i rezidentni DJ (i promotor) nekih od najcool zagrebačkih mjesečnih događaja, koji se održavaju u gradskim urbanim noćnim klubovima kao što su Peti Kupe, Pločnik & Aquarius... Ovi događaji ugostili su rasprodane koncerte izvođača kao što su Redman & Method Man , Busta Rhymes, DJ Premier, Jazzy Jeff, De La Soul, OC i Big L (R.I.P.), Naughty By Nature, Pete Rock & CL Smooth, The Brand New Heavies, Big Daddy Kane da spomenemo samo neke. Phillie se počeo baviti hip-hopom daleke 1984. nakon što je čuo UTFO-ovu Roxanne Roxanne na legendarnom zagrebačkom Radiju 101 i gledao klasične filmove kao što su "Beat Street", "Wild Style" i "Breakin", a ostalo je povijest, rekli bismo. Phillie je DJ-irao ne samo u Hrvatskoj i regiji, već iu New Yorku (Toca utorkom), Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Slovačkoj, Srbiji (Exit Festival), Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Bugarskoj, Nizozemskoj , Rusija... Godine 2009. Phillie je suosnivač BlackoutHipHop.com, nedavno je proglašen za 100 najboljih Hip-Hop blogova/web stranica na svijetu.

Frenkie

Adnan Hamidović Frenkie jedan je od najuspješnijih i najutjecajnijih balkanskih repera. Karijeru je počeo surađujući s Edom Maajkom i Fm Jam ekipom, čiji je član od samih početaka. Izdao je osam albuma od kojih se ističu prvijenac "Odličan cd", "Protuotrov, Troyanac" te zajednički album "Putanja" s Kontrom i Indigom. Posljednji u nizu je "Egzil", još jedan zajednički album s Kontrom i Indigom, a kroz 2023. godinu korača u reggae zvuku koji dominira novim albumom "Dunya".

Frenkie je dobitnik brojnih strukovnih, surađuje i s europskim hip-hop muzičarima što je rezultiralo albumom "Diversidad". Koliko je Frenkie utjecajan govori činjenica da su po njegovoj pjesmi snimljeni dokumentarni filmovi "Pismo" i "Granica". Surađuje na dokumentarcima "Stani na put" i "Soul train", premijerno prikazanim na Sarajevo Film Festivalu 2015.  Frenkijeva pjesma "Soundtrack" pojavila se u holivudskom blockbusteru "Incredible Hulk", pisao je muziku za predstavu "Mortal Kombajn" Dine Mustafića, a nastupio je i sa Sarajevskom filharmonijom.

Kontra

Zlatan Hajlovac Kontra je bosanskohercegovački hip-hop muzičar. Rođen je u Sarajevu 1990. godine. Rap muzikom se bavi od 2004. godine. Član je Dlanbeatz i FM JAM kolektiva a do sada je izdao nekoliko nezavisnih izdanja u vidu albuma i mixtapeova.

Indigo
Mirza Rahmanović – Indigo je producent i DJ ekipe Fm Jam-a. U njegovom mixu dolazi do spoja Bass muzike, Hip Hop-a, Drum and Bass-a i drugih oblika klupske muzike.

TDKM

TDKMusic je rap label/kolektiv, ekipa koja je pokrenula istoimenu etiketu se 2016. okupila u grupi Tvrdokor. Na Martinsku dolaze Tibor, Noti Limun, Agc, Vano i Kampanari. Tibor je zagrebački reper iz Maksimira, originalni osnivač Tvrdokora, u kombinaciji s producentom Flowdeepom ima serijal albuma Pacino, te albuma s producentima kao što su Koolade, Shporky, VLBR, dmla itd. Noti Limun, reper iz Širokog Brijega sa zagrebačkom adresom, prošlogodišnji rookie of the year s albumima GAN BARSI na kojem mu je gostovao Edo Maajkaa, te projektom s Koolade-om i Tiborom. AGC, reper iz Dubrovnika sa Zagrebačkom adresom, na scenu se pojavio 2022. godine s albumom AGCENTI na kojem gostuju Burky, Noti Limun, Tibor itd. , te gostovanjima na mnogim TDKM albumima, a scena iščekuje njegov sophomore album, koji je u pripremi. Vano, mladi reper iz Ludbrega, debitirao je ove godine albumom UTVARE za TDKM label, na kojem mu gostuju imena kao što su Scriptor, Burky, Tibor itd., a već sprema i album UTVARE II za ovu ili iduću godinu. Kampanari iz Zadra donosi kombinaciju zadarskog repera Peće iz Shelter Teama, te rabskog producenta Shporkya, izbacili su dva albuma, Kampanari, a nakon toga Kampanari II za TDKM label, te spremaju i nastavak Kampanari III uskoro za zabetonirati svoju prisutnost na sceni.

Hram

Dolaze iz Šibenika, njihov stil je old school Hip-Hop s ulice, istoimeni album prvijenac mnoge je ostavio bez daha i s oduševljenjem, a prepoznati su kao jedno od najugodnijih iznenađenja prošle godine. Album je (barem zasad), objavljen isključivo u fizičkom formatu, kao CD, i nema ga online.

Pendrek

Krešimir Krešo Strbad poznat kao Pendrek je reper, voditelj, organizator i hip-hop aktivist iz zagrebačke Dubrave, koji je kako smatraju neki dao najjače izvođače kada je zagrebački hip-hop u pitanju. Član je zloglasnog hip-hop kolektiva 40industry te organizator i domaćin kultnih "Rap slušaonica" u klubu Masters.

Mr. Dirty Hairy

Dirty Hairy rođen u Londonu, DJ, glazbenik, umjetnik i samozatajni vinil štreber koji je započeo DJ-ing i eksperimentiranje s bubnjevima i kućnim snimkama oko 1995. Trenutno radi i nastupa u Grupi Tihomir Pop Asanović kao DJ i perkusionist te također sa svojom grupom Trio No Lokal. Na daljnjim međunarodnim putovanjima, Hairy je podržavao, otvarao i dijelio pozornicu s GZA (Wu-Tang) Sean Price, J-Live, One Be Lo, Statik Selektah, Edan & Patton Locke, DJ Format, Florian Keller, Rob Life, Mambo Chick, Zajazza, Kamui Sumida, Kenchiro Nisihara, Kazahaya, Grandmaster DLT, King Kapisi, Tha Feelstyle, Vlad Dobrescu među mnoštvom drugih.

Sunnyside Rijeka

Grupa iz Rijeke koja je debitirala albumom "Para Bellum" na rođendan hip-hopa prošle godine, primarno njeguje tradicionalan rap zvuk i old skul parametre istoga. Originalna postava s producentom/MCom Thakom, te MCima Šomijem Wan Kenobijem I Problemat1kom sluzbeno je osnovana krajem 2020 godine, kao odgovor na manjak fundamentala u suvremenom glazbenom izričaju i u želji da produkcijski i lirički reprezentira esenciju kulture.

Groove Playaz

Groove Playaz se bave skoro zaboravljenim zanatom turntableizmom. Krenuvši od zajedničke ljubavi prema vinilyu, rakiji, pivu i dobrom grooveu okupili su se na DJ radionici by DJ Venom. Toni&Zub, kompići su iz Zagreba koji zvukom vinyla mrdaju bokove i po staračkim domovima. Zbog Vas bitanga i princeza koji ste spremni izlizati džonove ne namjeravamo isključiti gramofone.

DJ Odie

Djeluje od 1996., upoznat sa svim glazbenim stilovima i žanrovima, Odie se proslavio originalnošću i energičnim live setovima. Hrvat rođen i odrastao u Njemačkoj dobro je poznat kako na njemačkoj tako i na hrvatskoj hip-hop sceni. Kao dio Dua "Diaspora Sound" išao je na turneju zajedno s pokojnim velikim DJ Bronsonom (RIP) porijeklom iz Queensa, NYC diljem Balkana i Europe i svirao zajedno i s velikim imenima kao što su DJ Tony Touch, DJ Ca$h Money , DJ Evil D, DJ Premier, DJ Haitian Star... Njegov stil miksanja nepogrešivo je hip-hop stil kasnih 80-ih i ranih 90-ih, ali ažuriran i poslan u budućnost.

Marvel

Nagrađivani producent/DJ iz Zagreba.Sredinom 90-ih dolazi u doticaj s rap glazbom i počinje se baviti DJ-ingom. Kasnije počinje i s produciranjem i dobiva priznanje od velikih hrvatskih rap izvođača i promotora kao što su Phat Phillie, Bizzo i ostatak hrvatskog Blackout kolektiva. Produkcija ga je dovela do suradnji s renomiranim izvođačima srpske scene, ali i s legendarnim američkim izvođačima kao što su Boot Camp Click, Redman, J-Ro of Tha Alkaholiks itd. Ako ne igra ulogu DJ-u grupi Bolesna braća, stilom sviranja prikazuje produkcijsko pametno raspoloženje u kombinaciji s finim izborom klasičnog hip-hopa i R&B-a 90-ih-2000-ih koje koristi kao osnovu, ali ne bježi od grananja u današnjim hitovima ili čak različitim žanrovima kao što su funk ,soul, itd.

re:tro flava

Irvin Štral tj. re:tro flava hrvatski je DJ, hip-hop aficionado, glazbeni novinar i audio inženjer in the making. Rođen u Umagu 1989. godine, proveo je svoje djetinjstvo upijajući svaki segment hip-hop kulture i pokreta. Početak DJ-inga vezan je uz život u Rijeci, gdje nastaje njegov prvi kolektiv - Gerila Kru. Uz brojne partije organizirali su i mini festival "Roots Vibez 3" u riječkoj Harteri. Nakon preseljenja u Novi Sad kreće graditi solo karijeru pod pseudonimom re:tro flava koji i danas koristi. Tamo osniva Real Onez kolektiv koji su činili dva DJ-a i MC, s fokusom na drum’n’bass i hip-hop. Usporedno s DJ-ingom rodila mu se ljubav i prema pisanoj riječi, pa 2019. godine postaje član Blackout Hip Hop uredništva, iste godine seli se u Zagreb gdje upisuje audio inženjering i produkciju.

Shelter Team

Osovan 2012.e godine u Varoškom skloništu u Zadru. Njega čine tri MC-a Fuzz, Kvaka47 i Pečo. Premijerno na PREACH THE RIČi moći čete čuti stvari s novog albuma koji rade s producentom Shporkyem.

Bobsi

Bobsi je bivši član kultne splitske grupe Ruganje, samostalnu karijeru započeo je 2014. albumom "Aligator Kornjača". Svoj najistaknutiji projekt, album "Priče za malu djecu", objavio je krajem 2022. te je s njim zaslužio nastupe s grupom Whoo See u splitskoj Kocki i na Dritu festivalu u Boćarskm domu u Zagrebu. Nakon albuma kojeg je prihvatila kritika, objavljuje i singl "Palamida" te sve više dokazuje svoje mjesto na hrvatskoj hip-hop sceni.

REyo

Ante Relja - Reyo je svestrani 29-ogodišnjak iz Splita, tijekom školske godine nastavnik povijesti i geografije, a ljeti beatboxer i turistički vodič. Beatbox je otkrio 2010. godine gledajući hrvatski Supertalent i od tada su Reyo i beatbox najbolji prijatelji.

MF Kong

Hip-hop producent ,beatmaker,MC i vatrogacac koji dolazi iz Drniša.

Hoporeper

Reper, tekstopisac i hip-hop producent koji se bavi aktivnim radom od 2015. Kroz 2019. izbacuje prva četiri singla, a 2020. samostalno izdaje svoje prvo EP izdanje Hollywood. U suradnji s producentom grupe P.I.M.P., Škijom, stvara prvi singl svog novog glazbenog vala, pod nazivom "AMADEUS".

Na pozornicama PREACH THE RIČ hip-hop festivala publici će se pokazati i brojni (lokalni) DJ-i, glazbenici i umjetnici:  P.I.M.P., DJ D-Raze, DJ Mengren i Vibra.

Ulaznice
Ulaznice za PREACH THE RIČ dostupne su na platformi Entrio po od 25€ za jedan dan, odnosno 45€ za cijeli festival, dok će na ulazu cijena jednodnevne ulaznice biti 30€ te 50€ za cijeli festival.

https://www.entrio.hr/event/preach-the-ric-2023-14824