PDV osvojio Ambasador nagradu za etiketu godine

Preko 250 umjetnika iz domaće i regionalne elektroničke glazbe industrije sudjelovalo je na trećoj dodjeli nagrada Ambasador.

Pred oko 275 posjetitelja sinoć, u četvrtak, 22.11.2018. uručena su zajednička priznanja publike i struke u 25 kategorija. Valja spomenuti da je ova inicijativa izrasla u projekt podržan od strane najviših državnih, kulturnih i glazbenih institucija, osnažujući elektroničku glazbu kao punopravni segment kulturološkog obilja RH. Svečana dodjela audio-vizualno je otvorena Drum & Bass video spotom Lava VIP Filipa Motovunskog, nakon čega su voditelji Mario Mohenski i Anita Vujec Siri najavili uručenje nagrada u tri čina.

U nagradama struke za Najbolju hrvatsku etiketu proglašen je PDV Records, dok Remiks godine potpisuje Andrea Ljekaj za obradu pjesme Josipe Lisac – „Putujem“. Single godine pripao je PEZNT–u za „Toxic Love", a Najbolji elektronički bend su još jednom Nipplepeople. Album godine išao je u ruke Jana Kinčla & Regisa Kattiea za izdanje pod imenom In Plain Sight, a isti dvojac okrunio se i titulom Najboljeg Live Acta. Zanimljiv je podatak da je scena u posljednjih 12 mjeseci bogatija za ukupno 12 studijskih albuma elektroničke glazbe što svojevrsno spada u najplodniju producentsku godinu na našoj sceni, a Ambasador je zasigurno jedan od projekata koji potiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. „Do sada sam bio nagrađen za festivale, a posebno mi je drago što je Ambasadora sada dobio i PDV. Čast je posebno velika među ovom konkurencijom, u kojoj su bile striktno elektroničke etikete. Mi radimo svašta, jazz, punk-rock, hardcore, heavy rock, ali i, naravno, house, dubstep i slične žanrove. Tako da je ovo velika motivacija i veliki kompliment,“ rekao je Vedran Meniga iz PDV Recordsa.

Nagradu za Najbolji Open Air festival odnio je na Zrće smješteni Sonus, a trogirski Moondance festival okrunio se kao Najbolji boutique festival i Najbolji festival domaćeg promotora. Najboljim klubom proglašena je riječka Crkva. Kao Klupska večer godine slavio je FutureScope, dok za Podcast/radijsku emisiju titulu odnosi Top DJ Room.

Za Najbolji novi festival nagrađen je Lastovo U Zvijezdama, Najbolja nova klupska večer je svježi RatCat Opposite, dok je Mladim DJ-om godine proglašen Kornet kojem je partner projekta HDS-ZAMP uručio besplatnu jednogodišnju DJ licencu. RatCat udruga je ujedno i ona koja je uzela najviše priznanja, osvajajući čak 5 nagrada za Kolektiv godine, Koncept godine (The Cave), Novu klupsku večer (Opposite),  Udrugu (u suradnji s GU Nota), te je baš njihov Lawrence Klein osvojio i 3. mjesto za DJ-a godine po glasovima publike.

Publika je kao Dj-a godine odabrala Yakku iz Nove Gradiške, dok je u istoj kategoriji struka nagradila splitskog DJ Jocka, a Ambasadorom Hrvatske u inozemstvu proglašen je Petar Dundov. „Od tri nominacije, najviše sam priželjkivao onu za DJ-a godine. Došla je kao šlag na kraju jer taman punim deset godina službene DJ karijere za koji mjesec. Ambasador iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu. Kvaliteta cijelog događanja sve je bolja. A ideja sama po sebi je odlična, motivira ljude da jače rade, stvara se pozitivna konkurencija koja u konačnici donosi kvalitetniji materijal,“ rekao je Yakka nakon dodjele. Budući da je jedan od sržnih ciljeva AMBASADOR-a povezivanje i poticanje suradnje, u trećem izdanju uvedene su i tri regionalne kategorije u kojima su se birali Najbolji festival, Najbolji klub i Najbolji DJ. Laureati regionalnih kategorija su After Affair iz Sarajeva kao Najbolji DJ, a klub K4 iz Ljubljane i Lovefest iz Vrnjačke Banje odnijeli su titule u druge dvije kategorije. U sklopu večerašnjeg programa treće dodjele publiku smo počastili s tri premijere. Bend ABOP (after je bolji od partija) po prvi puta u Zagrebu izveo je single De Laurentis. Treću premijeru pripremili su Andrea Ljekaj i pjevačica Diyala s pjesmom “The Unsaid” koja je prošle godine nagrađena Ambasadorom za single godine. Za koreografiju programa odgovorni su Matea iz Education TV-a i plesači ZPC-a na traku house legende Frankie Knucklesa.

Svi dobitnici ponijeli su kući personalizirani vinyl i unikatne AMBASADOR narukvice inspirirane elektroničkom glazbom i unikatnim radom, suvremene umjetnice Nikoline poznatije kao Choker Room, dok je novi vizualni identitet AMBASADOR-a djelo dizajnera Saše Pocrnića iz Splita. Vizualni izgled predvorja potpisuju Jelena Jeja Cikatić i Gana Elez, koje su osuvremenile prostor po uzoru na moderne party prostore. AMBASADOR je više od nagrade i Warm Up je zamišljen ne samo kao zagrijavanje za događaj već kao samostalna platforma na kojoj se okuplja čitava glazbena industrija, sklapajući kontakte i ostvarujući suradnje, kao svojevrsni suvremeni „networkinga“ isprepleten s ciljevima projekta samog – okupiti – povezati – ujediniti.

Beskrajno smo zahvalni 40-ak profesionalaca i 20 volontera koji su sudjelovali u realizaciji bez čije pomoći ova razina događanja ne bi bila moguća. Nastupilo je 12 izvođača, a nagrade uručilo 35 prezentera. U sklopu 20-dnevnog javnog glasovanja na web stranici www.ambasador.hr zabilježeno je 14000 glasača iz 23 zemlje, dok su se u sklopu nominacija i glasanja struke u projekt uključile 34 osobe s domaće elektroničke scene.

Uz to što su dobitnici prethodnih izdanja tijekom 2018.  sudjelovali na različitim kulturno-umjetničkim programima AMBASADOR je ove godine ispunio i internacionalni cilj - Lokalna scena se po prvi puta ujedinjena predstavila i na međunarodnom nivou na Paris Electronic Week-u. 18 istaknutih predstavnika otvorilo je nova tržišta prezentacijom specifične estetike domaće elektronike globalnom uhu kulminirajući nastupom u kultnom francuskom klubu Concrete, a u tijeku su i pregovori za hrvatski kamion na sljedećoj Techno Paradi 2019.g