Od dobrog punka i dalje se praši: Tri dana žestokih gitara na Martinska Punk meets Kanal Festu

Dobar stari Punk je i dalje žestok i žestoko je prašio na Martinskoj u Šibeniku. Tri dana gitarskog zvuka na poluotoku preko puta Šibenika svim ljubiteljima punka i srodnih žanrova donio je pregršt muzike, odličnih bendova i druženja.

Na trenutke je pozornica, točnije prostor ispred nje, bio obavijen gustim oblakom prašine koja se podigla od poganja. Nikome to nije smetalo, naprotiv, mala je to cijena za doživljaj punk festivala usred borove šume s pogledom na more i Šibenik.

 

 

U četvrtak 27. srpnja, prije službenog početka festivala, dok se kamp već dobro popunio posjetiteljima, zaljevom su odjekivale gitare, a zvukovi bendova i na tonskoj probi nagovještavali su žestoku noć. Kako to bude s punkom, i line-up je ispao dinamičan, tako da je uslijed otkazivanja mladog zagrebačkog benda Heihaizi čast da otvori festival dopala  isto tako mladom rock bendu Donkey Hot. Svjesni da su kao rockeri upali na punk festival, itekako su se potrudili biti luđi od najluđih te su iznijeli performans kojeg se ne bi posramio ni Iggy Pop poznat i kao kum punka. Nakon Donkey Hota na scenu je stupila zadarska Alergija, s novom postavom, novim i starim pjesmama te novom energijom dobro su zaprašili publiku. Na kraju seta na pozornici im se pridružio i nekadašnji član Gumeni. Sve je to bio savršen uvod za glavne headlinere večeri Anti-Nowhere League, predvođeni pjevačem Animalom koji je i dalje najveći motor ove uvježbane punk mašine. U svom nastupu, koji nije davao predaha za publiku, nizali su svoje dobro poznate himne, kao i punk-rock verzije starih klasika.

Drugog dana u petak 28. srpnja publici se predstavilo pet bendova koji su pokazali da na punk festivalu ima mjesta i za nešto šire glazbeno područje. Na pozornicu Martinska Punka meets Kanal punk popeli su se ponovno okupljeni D Diplinzi, legendarni šibenski bend. Nakon njih svirale su Tačke, bend iz Kutine koji su pokazali da se punk svira i u svim dijelovima Hrvatske. Kosturi iz Majmuovog pokazali su kako i dječje pjesmice mogu zvučati kao teški hc-metal. Vrhunac večeri definitivno je bio francuski oi punk bend Lion's Law, koji je svojim uvježbanim himnama prodrmao publiku na Martinskoj. Kraj koncertne večeri pripao je bendu LokvA on the Street, koji su te večeri donijeli old school punk-rock na pozornicu.

Finalna večer također je imala nepredviđenih izmjena u line-upu, no tri su benda priredila veliko i žestoko zatvaranje ove najveće Punk fešte u Dalmaciji. Na pozornicu se prvo popeo zagrebački Shin, u neto izmijenjenom sastavu. Kako su objasnili na početku njihova pjevačica Tea nije mogla nastupiti jer je u drugom stanju, no stvar je spasio otac djeteta  koji je uskočio za mikrofon i otpjevao tako da je cijeli događaj ostao unutar obitelji. Punk legende Nula na svom terenu uvijek naprave posebnu atmosferu, a za vrijeme njihova seta mnogo se prašilo ispred pozornice. Stari, ali i novi hitovi pokazali su da Punk nije ni mrtav ni umoran. Festival su zatvorili Subhumans svojim angažiranim pjesmama, koje je pjevač Dick Lucas u svojim najavama još dodatno povezao sa situacijom u današnjem svijetu koja pokazuje da je na punk i dalje aktualan i potreban.

Fotogalerija