Glitterbeat predstavlja: Aziza Brahim - Sahari

AZIZA BRAHIM - Sahari - LP
Datum izlaska: 15.11.2019.

Poznata pjevačica i aktivistica iz Saharawija Aziza Brahim vraća se sa svojim trećim albumom za etiketu Glitterbeat. Produciran u Barceloni od strane Azize s Amparo Sánchez (Amparanoia, Calexico), Sahari je njezino najavanturističkije i uzvišeno djelo do danas. Glazba koju Aziza Brahim stvara odražava i tugu i nadu ovih ljudi. Odrasla je u jednom od tih kampova u alžirskoj pustinji, zajedno s tisućama drugih Saharavija koji su bili uklonjeni iz svojih domova u Zapadnoj Sahari. Izbjeglički kamp bio je mjesto koje ju je oblikovalo. Živi u njenom svakom otkucaju srca. Njezina baka bila je poznata saharavijska pjesnikinja, majka poznata kao vokalistica, te su joj prenijeli snagu i neustrašivost. Sada, kao jena od najhvaljenijih pjevačica Sjeverne Afrike, Brahim koristi svoj položaj kako bi učinila svoje tegobe svog naroda prepoznatim - kao i one izbjeglica širom svijeta koji nemaju drugog izbora osim da žive u kampovima. Sahari je za njih onoliko koliko vrijedi i za njenu obitelj.

"Moja je svrha osuditi ekstremne uvjete života i veliku nepravdu koja sprečava saharajske izbjeglice da se vrate svojoj kući", kaže Brahim. "Nastojim uhvatiti osjećaj čežnje koji moji stariji iskazuju za oduzetom zemljom i za njihov prošli život u njihovoj zemlji. Ali znam da nismo samo mi; trenutno je u svijetu prisilno raseljeno 70 milijuna ljudi. 26 milijuna njih su izbjeglice. "
Političko ostaje veoma osobno za Brahim. Živi u egzilu, u Španjolskoj, a tamo je i napisana glazba za Sahari. I dok njezine pjesme ostaju prizemljene u svojoj domovini, njezin je pogled sve globalniji. Da bi to postigla, Brahim je surađivala s priznatim španjolskim umjetnikom Amparom Sánchezom iz benda Amparanoia na pretprodukciji albuma, a suradnja je transformativno utjecala na glazbu.