Ciné-trance @Pločnik

U petak, 17. svibnja, s početkom u 18:30 sati, u Pločnik-u se održava treći Ciné-trance, u posebnom izdanju u sklopu multidisciplinarne konferencije Cityscapes: Envisioning urban possibilities, koju možete pratiti na stranici https://cityscapesenvisioningurbanpossibilities.wordpress.com/ ili na eventu https://www.facebook.com/events/962672117272403/.

Da utvrdimo gradivo; Ciné-trance pojam je koji se pripisuje Jeanu Rouchu, jednom od najpoznatijih imena etnografskog filma koji zauzima mjesto među začetnicima refleksivne struje, prvog koraka u promišljanju vlastite pozicije, a označava transformaciju koju promatrač, istraživač, snimatelj doživljava u susretu s onim od čega ga dijeli kamera – stanovitim Drugim.

A sada; Cityscapes je konferencija koja okuplja brojne aktere akademskog i civilnoga društva koji se različitim pristupima bave problemima urbanihih prostora. Grad je kompleksna mreža društvenih, kulturnih, političkih, ekonomskih, ekoloških i tehnoloških faktora koja se međusobnom interakcijom prostora i svih njegovih aktera svakodnevno nanovo konstruira, a Cityscapes nastoji uspostaviti dijalog i osvijestiti važnost suradnje akademske zajednice i civilnoga društva za pristup složenim problemima koji se generiraju na više društvenih razina. Promišljanjem i raspravama o različitim aspektima gradskoga života, sadašnji i budući stručnjaci moći će proširiti polje vlastitih istraživanja, a svi zainteresirani građani steći uvid u pitanja vlastitoga životnog prostora.

U tom kontekstu, Ciné-trance nastavlja šetnju po zagrebačkim prostorima, i ovaj put ide na jedini topli Pločnik u Zagrebu - ovaj u Međimurskoj ulici 21, i to uz film Gorana Devića “Buffet Željezara”.

Film prati razogovore vlasnika buffeta, Erne i Dževada, na autobusnoj stanici kod ulaza u nekoć jednu od većih željezara istočne Europe. Iz opservacijskom tehnikom snimljenih „birtijskih razgovora“ zadnjih tjedan dana buffeta pred zatvaranje, izbija nova utopija bivših socijalističkih trudbenika, kako se dočepati Njemačke, jedinog preostalog raja na zemlji. (tekst preuzet sa http://zagrebdox.net/hr/2017/program/sluzbena_konkurencija/regionalna_konkurencija/buffet_zeljezara?fbclid=IwAR0vJNP4svyCj7IIx1olVbZusqKSjjiOjzhxPsHqGi-CCH4hLYsWvOu96Z4)

Nakon filma slijedi diskusija sa zanimljivim gostima, te ples na kojega su svi pozvani!