Proces #13: Queer književnost - Jasna Jasna Žmak

Trinaesti Proces predstavlja prvu večer posvećenu Queer književnosti u kojoj će nas svojim riječima izložiti Jasna Jasna Žmak. Jasnu Jasnu, Puležanku sa zagrebačkom adresom, upoznat ćemo kroz razgovor o njenim tekstovima s raznih portala i kazališnim predstavama čiju dramaturgiju potpisuje. Imat ćemo priliku poslušati kratke priče iz njezine zbirke “Moja ti” te popričati o njezinim iskustvima bivanja out profesoricom na ADU. Osim toga, dotaći ćemo se i tema poput stanja queera u domaćoj akademskoj zajednici, kolegija “Lezbijska književnost” kojeg je predavala, umjetnosti, stvaralaštva i filma. Nakon razgovora pogledat ćemo kratkometražni igrani film “Na kvadrat” u režiji Radoslava Jovanova Gonza, a čija je scenaristica.

Nakon razgovora i projekcije, svojim glazbenim odabirom naša osjetila milovat će najdraža Miss Moon (Soul Ting).

Jasna Jasna Žmak, dramaturginja, scenaristica i spisateljica, rođena na Verudi, živi na Trešnjevci, radi uglavnom po Zagrebu i Beogradu. Diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje trenutno radi kao docentica, doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila zbirku lezbijskih priča "Moja ti" (Profil, 2015), dva teksta za izvedbu ("Samice", INK, 2012; "Drugi sočasno", Emanat, 2013) i slikovnicu "Pisma na kraju šume" (OAZA, 2018). Autorica dva scenarija za kratkometražne igrane filmove ("Na kvadrat", Propeler film, 2012; "Munja", Propeler film, 2015). Surađuje s feminističkim portalima MUF, Libela i VoxFeminae. Kao mentorica i organizatorica vodila više edukativnih programa iz domene dramaturgije izvedbe i/ili feminističke kritike. Neke njene priče mogu se čitati i na mojati.tumblr.com i cudnamjesta.tumblr.com.

Zašto Proces? Zato što smo svjesni da je riječ o dugoročnoj i dubinskoj promjeni načina na koji naša zajednica funkcionira i kojoj je potrebno određeno vrijeme da bi u svom tempu prošla tu preobrazbu. Pravo na slobodu odabira i na drugačiji pogled na svijet pravo je svakog građanina ovoga svijeta. Pridružite nam se 10. travnja u Kotaču kako bi zajedno rušili barijere i gradili prostor slobode.

Proces je namijenjen posjetiteljima svih seksualnih orijentacija, nacionalnosti, spolova i rodova, vjeroispovijesti, boje kože... onima koji su željni izlaska iz rutine i koji su cijepljeni od predrasuda. Podržite različitost, ravnopravnost, uključivost i ljubav, jer ljubav nije manjina! Budite svoji, slobodni i izrazite se kako želite. Prihvatite sebe i druge. Zajedno rušimo predrasude i slavimo različitosti koje nas čine onima koji jesmo.

Srijeda 10.04.2019.
20 - 00h, upad je free!

10 Tra 2019