Promocija knjige "Jesmo li to bili mi" Luize Bouharaoue

U programu festivala Prvi prozak na vrh jezika predstavljamo dugoočekivanu prvu knjigu Luize Bouharaoue, dobitnice nagrade Prozak za 2017.

Dođite u srijedu 12.6. u 19:30h u Pločnik, ponesite dobru volju i očekujte sjajnu književnost! S autoricom o knjizi govore urednica Olja Savičević Ivančević i Kruno Lokotar.

O knjizi:
Prva knjiga Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga priča i oda prijateljstvu. “Jesmo li to bili mi” pripovijeda o odrastanju one generacije koja bi na notorno pitanje gdje ste bili ‘91? mogla odgovoriti: u vrtiću ili u nižim razredima osnovne škole. Ta se snažna vršnjačka pripadnost istakla i nametnula kao najvažnija identitetska odrednica, uporište, nekad i doslovno drugarski zagrljaj. Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva na splitskim ulicama i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice i snova – ali uvijek izgubljene zajedno – veže i pokreće žudnja za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče. Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Pa dok u pozadini frenetično jure automobili, zvoni alarm i žmigaju neoni, rečenice se pred nama otvaraju polako, gotovo lelujavo i vode nas kroz predjele koji su nam poznati i bliski, mada ih takvima nikad nismo vidjeli u stvarnosti. Uistinu, iako će vam se činiti da ste u prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još niste čitali nešto slično. (Olja Savičević Ivančević)

O autorici:
Luiza Bouharaoua rođena je 1985. u Splitu gdje je diplomirala kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu. Osnivačica je i koordinatorica organizacije Skribonauti, gdje osmišlja i provodi književne i umjetničke programe za zatvorenike/ice u zatvorima i kaznionicama diljem Hrvatske. Vodi čitalački klub i radionicu kreativnog pisanja u ženskoj kaznionici u Požegi.
Kratke priče objavljivala je u nacionalnoj i regionalnoj periodici i na književnim portalima. Priče su joj izvođene u na Trećem programu hrvatskog radija. Uvrštena je u regionalni zbornik „Izvan koridora – najbolja kratka priča” (VBZ, 2011.) i antologiju hrvatske mlade proze „Bez vrata, bez kucanja” (Sandorf, 2012.). Dobitnica je regionalne nagrade za kratku priču „Ulaznica” (2017.) te nagrade Prozak za najbolji prozni rukopis autora/ice do 35 godina (2017.). U lipnju 2019. izlazi njen prozni prvijenac „Jesmo li to bili mi (Jesnski & Turk, 2019.). Foto-prozu objavljuje na instagram.com/luizabou.