Radionica 3D printanja

Klub Kotač predstavlja radionicu 3D printanja, skeniranja i modeliranja u CAD programu svim zainteresiranim posjetiteljima (djeci i odraslima).

Projekt 3D ispisa osmislila je profesorica savjetnica Kristina Škaler, dipl.ing.strojarstva.

3D printanje ili aditivna proizvodna tehnologija je vrlo jednostavan način da se u kratkom vremenu izradi neki predmet kojeg smo prije toga osmislili u posebnom programu na računalu. Primjenjuje se za izradu proizvoda od polimera, metala i keramike i to za potrošačke proizvode, u elektronici, automobilskoj industriji, medicini, arhitekturi, vojnoj industriji, zrakoplovnoj industriji, strojogradnji, umjetnosti, modi itd. Također se može printati i plemenitim metalima poput zlata i srebra, a nedavno je predstavljen i printer koji printa hranu.

Glavna prednost 3D printanja je njegova brzina i jednostavnost, ali i mogućnost izrade predmeta od kombinacije različitih materijala. Potreban je 3D model predmeta kojeg želimo ispisati, koji u pravilu treba biti spremljen u STL formatu. STL je standardni format podržan od strane svih programa za 3D modeliranje. Iz 3D modela se prema zadanim parametrima, koji ovise o tehnologiji 3D ispisa koju koristimo, generira skup naredbi pisaču potreban za ispis predmeta. Predmet se ispisuje sloj po sloj.

3D printanje prepoznato je i u Hrvatskoj. Sve više obrazovnih ustanova poput osnovnih i srednjih škola te fakulteta koriste 3D printer u svom radu s učenicima i studentima.

Broj prijava je ograničen, a svi zainteresirani mogu se prijaviti porukom u inbox Kluba Kotač.

Uvjet je posjedovanje vlastitog prijenosnog računala koje je potrebno donijeti na radionicu.

Više na: http://fablab.hr/

FB link: Radionica 3D printanja

Ulaz: slobodan

21 Tra 2018