Kriptidi + Rasp A.D. - live u Kotaču

KRIPTIDI (Zadar)

Kriptidi su se pojavili u Zadru krajem 2016. godine. Taj bend čine iskusni članovi koji već godinama djeluju na underground sceni u grupama od kojih su neke [mandelbrot set], „Trn u oku“, „Gatos Del Mundo“, „Missing Link“ i „Paperblast“. Ulogu frontmena preuzeo je zadarski underground pjesnik i kantautor Roberto Vodanović „Čopor“ čiji su atmosferični, nadrealni i angažirani tekstovi istovremeno prožeti jezom svakidašnjice, pobunom, ali i suptilnim humorom. Ostatak benda neobičnom kombinacijom instrumenata (bez električne gitare) stvara jedinstvene slojeve zvukova koji čine idealnu podlogu za Čoporove tekstove. „Kriptidi“ su glazbeno putovanje u nepoznato čak i dobrim poznavateljima rock glazbe. Može se reći da njihova glazba uključuje izvjesne elemente bluesa, punka, noise-a i apsurdnog popa, ali zasigurno će svaki slušatelj imati svoj doživljaj ovog unikatnog benda. Glazba Kriptida je energična i iskrivljena na način koji bi mogao slušatelje potaknuti da ponovno preispitaju sebe i svoje mjesto u društvu i svijetu.
Prvi album Kriptida ugledao je svjetlo dana u siječnju ove godine. Album naziva nema, devet pjesama odabranih za ovu cjelinu govore, vrište, lupaju i krešte svaka za sebe, svaka sa svojom porukom. Kino Callegro u Zadru bilo je mjesto snimanja, njihov basista uvaženi Robert Sasquatch zaslužan je za produkcijska seciranja. Fotografije i dizajn omota djelo su još jednog kriptida iz njihovih redova - Mongolskog crva smrti! Strast za glasnom muzikom rezultirala je izdavanjem njihovog prvijenca za diskografsku kuću "Slušaj najglasnije" legendarnog Zdenka Franjića, nije moglo biti drugačije.

https://kriptidi.bandcamp.com/album/kriptidi.
https://www.facebook.com/kriptidi/

RASP A.D. (Rijeka)

Nekako u isto vrijeme, na Riječkoj sceni su se ugasila dva, za scenu, značajna benda. Very Expensive Porno Movie je odsvirao svoj posljednji nastup zajedno sa velikanima No Means No u Rijeci, a mjesec dva kasnije, ista je sudbina zadesila i [mandelbrot set]. Bilo je to 2012. godine. U tri godine traženja (nitko još ne zna čega), Bodo (VEPM, Regoč), Željko ([ms], Quasar) i Raul ([ms], VEPM) su uspjeli nekoliko puta ponoviti neke iste pjesme, te su tako probe počele imati smisla. Prijava na RiRock festival 2015. bila je presudna, jer se nakon te svirke priključio i Grga (Disconection, Školjke). Naredna godina (2016) je RASP A.D. opet malo ostavila u fazi traženja, da bi ipak sa još jednim nastupom na neki način zacementirali temelje za daljnji rad. Društvu se pridružuje Voski, te u tom formatu RASPA A.D. struže dalje.

https://www.facebook.com/raspametal/

petak 05.04.2019.
21 - 04h, upad: pretprodaja 20 kn / 30 kn na dan koncerta

05 Tra 2019