Cirkulacija: promocija knjige "Baština" Nikole Čelana

Cirkulacija je novi program kluba Kotač koji okuplja i stavlja u dijalog ljubitelje knjige, pisce svjetske i domaće književne scene. Prvo izdanje Cirkulacije predstaviti će knjigu "Baština" autora Nikole Čelana.

Naslov knjige: Baština

Podnaslov knjige: Kako sam preživio splitske devedesete - priča o TBF-u, sceni i MTV generaciji

Autor: Nikola Čelan

Izdavač: Dalmatinski portal

Moderator promocije: Krešimir Krolo

Sinopsis (isječci iz pogovora autora): U studenome 2016. godine urednik Dalmatinskog Portala Mate Prlić zatražio mi je seriju tekstova na temu splitskih devedesetih koji bi se, nakon objave na portalu, mogli uobličiti i objaviti kao knjiga. Rezultat tog razgovora i petomjesečnog spisateljskog napora jest ovaj kratki memoar.

Dugo prije same suradnje s Portalom namjeravao sam zapisati događaje vezane za prve četiri godine TBF-a, u kojima sam i sam sudjelovao, prije svega zbog slikovitih priča poput prvih kreativnih iskoraka i komercijalnih uspjeha, sve do mistične epizode otkrića budućeg neprikosnovenog tekstopisca grupe Saše Antića, naizgled slučajnog susreta s Dinom Dvornikom i s njim izlazaka izravno na najveću scenu... Nadao sam se i još se uvijek nadam kako se iz ispričanog materijala može izvući dobar biografski igrani film. Zbog toga prva od tri knjige "Kratka povijest rapa" izgleda kronološki posložena, na trenutke bliska filmskom scenariju (...)

Druga knjiga, posvećena splitskoj rock sceni nešto je bliža eseju i možda još nešto manje plošna. Prije svega ona je takva zbog činjenice što, osim prijedloga, poziva na sastavljanje ozbiljne, opširne i detaljne monografije ovog bogatog i kreativnog, mada sasvim neistraženog perioda splitske glazbene i subkulturne povijesti, želi demistificirati problematiku (zlo)uporabe droga i djelovati na neki način apologetski u zaštiti osoba poznanika i prijatelja s kojima sam se tih godina - sredinom devedesetih - zatekao dijeleći ambijent i situaciju.

Treća knjiga pokušava zaokružiti umjetničke i životne sudbine lica s kojima sam čitatelja upoznao još u prvoj (...) U želji da proniknem i ispričam razloge i korijene tih projekata napustio sam kronologiju narativa i vratio se natrag u rane devedesete, u dio osobne povijesti koji nije strogo vezan uz TBF i bendove već više za intimnu refleksiju. Zbog toga sam kao autor i pisac memoara dopustio sebi odstupanja od uhodanog, jednoobraznog diskursa, već kako sam mislim i osjećam da svaka od tih različitih faza i perioda traži i zavrjeđuje, u skladu s mojim osobnim razvojem i habitusom tijekom svakog od njih.

Nikola Čelan rođen je 21.02.1978 u Beogradu, osnovnu školu i Prvu jezičnu gimnaziju završio u Splitu, nakon čega je 2002. godine diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Pored dugogodišnjeg novinarskog iskustva u eminentnim hrvatskim dnevnicima (Slobodna Dalmacija, Večernji List, Vjesnik, Glas Slavonije), tjednicima i časopisima (Heroina Nova, Nedjeljna Dalmacija) radio i surađivao i s lokalnim radio-postajama (Radio Split, Hit-radio, Radio 24, Radio Dalmacija) u proizvodnji emisija vezanih uz alternativnu glazbu i independent rock te humoristični program. Glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi i od tad neprekidno djeluje, uglavnom kao izvođač, ali i kao autor i aranžer.

1990. s trojicom kolega osniva jednu od najpopularnijih hrvatskih rock grupa TBF. Desetak godina kasnije osniva također jednu od najjačih suvremenih dalmatinskih pjevačkih skupina - klapu Iskon. 2007. pokreće fuzioniranu skupinu klape i rock band Libar. Piše poeziju, prozu i drame.

U drugoj je polovici devedesetih uređivao „Reful“, fanzin nove idejne opcije u kojemu su objavljivani literarni radovi mladih pisaca sa splitskog područja. 2008. uređivao je i pisao za splitski kazališni mjesečnik Splitskog ljeta “Start”. Autor je kolumne Stari splitski spazam, s područja popularne kulture i sociologije kulture u Slobodnoj Dalmaciji, a prije toga pisao je i kolumne u lokalnoj novini Dišpet i to Gospodare vibracije, o a capella glazbi te tematsku kolumnu Zvuci Dalmacije o tradicionalnoj glazbi u Nedjeljnoj Dalmaciji. Memoar Baština njegovo je prvo objavljeno prozno djelo.

FB link: Cirkulacija: promocija knjige "Baština" Nikole Čelana

Ulaz: slobodan

21 Tra 2018